4 χαρακτηριστικά του αντιπαραγωγικού υπαλλήλου

2015-07-26 23:54

Σε μια νεοφυή (startup) επιχείρηση η επιλογή των ατόμων που τη στελεχώνουν έχει καθοριστική σημασία για την επιτυχία της. Καθώς οι startups απασχολούν αρχικά έναν μικρό αριθμό υπαλλήλων, η αντιπαραγωγική συμπεριφορά ακόμη και ενός από τα μέλη τους είναι δυνατόν να μειώσει την απόδοση ολόκληρης της ομάδας. Ένας αντιπαραγωγικός υπάλληλος χαρακτηρίζεται συνήθως από τα εξής είδη συμπεριφοράς:

1.    Εργάζεται μόνο όσο χρειάζεται: ο αντιπαραγωγικός υπάλληλος δεν έχει φιλοδοξίες και γι’ αυτό καταβάλλει μονάχα την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια, χωρίς να παίρνει πρωτοβουλίες ή να συνεισφέρει δημιουργικά στην ανάπτυξη της επιχείρησης.

2.    Χρειάζεται διαρκή επίβλεψη: αδυνατεί να ολοκληρώσει τις εργασίες του χωρίς συνεχή καθοδήγηση και επανειλημμένες υπενθυμίσεις. Δεν έχει την απαιτούμενη αυτονομία ή το κίνητρο για να αναλάβει ο ίδιος την αποπεράτωση ενός έργου.

3.    Αδιαφορεί για το κοινό καλό: εστιάζει μονάχα σε αυτό που απαιτείται από τον ίδιο και αδιαφορεί για τη συνολική εικόνα του έργου και της επιχείρησης. Αντίθετα, ο παραγωγικός υπάλληλος παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητες της επιχείρησης, αντιμετωπίζει ενεργητικά τις δυσκολίες και προλαβαίνει τις επιθυμίες των πελατών και των προϊσταμένων του.

4.    Δεν συνεργάζεται με την υπόλοιπη ομάδα: διατηρεί αρνητική στάση απέναντι σε άλλα μέλη της ομάδας, αποκρύπτει πληροφορίες ή υποσκάπτει τη δουλειά των συναδέλφων του, δυναμιτίζοντας το κλίμα και τη συνεργασία μεταξύ της ομάδας.

Ανάλογα με το είδος της συμπεριφοράς και τη διάρκειά της, θα καθορίσετε και τους τρόπους αντιμετώπισής της. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε εγκαίρως τα σημάδια της αντιπαραγωγικότητας και να μην αδιαφορήσετε. Ενδεχομένωςμια καλή συζήτηση να λύσει το πρόβλημα· αν ωστόσο δείτε ότι η κατάσταση δεν βελτιώνεται, μη διστάσετε να προχωρήσετε σε διακοπή της συνεργασίας.

ΠΗΓΗ

—————

Πίσω