Οι CEOs αλλάζουν μεθόδους πρόσληψης του ανθρώπινου δυναμικού τους

2015-09-06 11:06

 

Σύμφωνα με έρευνα της PwC, οι CEOs θεωρούν την έλλειψη ταλαντούχου προσωπικού ως τη μεγαλύτερη απειλή για τις επιχειρήσεις τους

Αντικατοπτρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν σήμερα οι CEOs στην εξεύρεση ταλέντων που να διαθέτουν τις απαιτούμενες δεξιότητες για ανάπτυξη της επιχείρησής τους, τα τρία τέταρτα των 1,300 CEOs που συμμετείχαν σε έρευνα της PwC δηλώνουν ότι η έλλειψη δεξιοτήτων αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την επιχείρησή τους.

Το εν λόγω ποσοστό είναι δέκα φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο του 2014 ενώ πριν από έξι χρόνια ήταν μόλις 46%. Τον μεγαλύτερο προβληματισμό εκφράζουν CEOs στην Ιαπωνία και τη Νότια Αφρική, όπου περισσότεροι από 9 στους 10 συμμετέχοντες στην έρευνα δηλώνουν ότι η διαθεσιμότητα βασικών δεξιοτήτων αποτελεί απειλή για τις προοπτικές ανάπτυξης του οργανισμού τους. Ακολουθούν με μικρή διαφορά η Κίνα (90%), το Χονγκ Κονγκ (85%), το Ηνωμένο Βασίλειο (84%) και η Ρουμανία (84%).

Στην Κύπρο, το ποσοστό των CEOs που δηλώνει ότι ανησυχεί για την εύρεση στελεχών με βασικές επαγγελματικές δεξιότητες ανέρχεται στο 35%, ενώ το 80% αναφέρει ότι αναζητά στο ανθρώπινο δυναμικό που προσλαμβάνει ένα ευρύτερο φάσμα δεξιοτήτων.

Στην προσπάθειά τους να επιλύσουν το πρόβλημα εξεύρεσης ταλαντούχου δυναμικού, οι CEOs προσφεύγουν όλο και περισσότερο σε προσλήψεις καθορισμένης διάρκειας,  σε προσλήψεις εργαζομένων υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης, σε εξωτερική ανάθεση και σε σύναψη συμφωνιών παροχής υπηρεσιών, ούτως ώστε να συμπληρώσουν τα υφιστάμενα κενά. Παράλληλα, ψάχνουν για ένα ευρύτερο φάσμα δεξιοτήτων από ό,τι στο παρελθόν, ενώ η αναζήτησή τους επεκτείνεται και σε διαφορετικές γεωγραφικές περιφέρειες, κλάδους ή πληθυσμιακές ομάδες.  

Η γεφύρωση του χάσματος σε ό,τι αφορά το ταλέντο αποτελεί σημαντικό παράγοντα ώθησης της δραστηριότητας εξαγορών και συγχωνεύσεων, καθώς πέραν του ενός τετάρτου των CEOs δηλώνει ότι η πρόσβαση σε ταλαντούχο δυναμικό αποτελεί τον βασικό λόγο συνεργασίας με άλλους οργανισμούς.

Δημιουργείται κατά συνέπεια μια οικονομία όπου οι εργαζόμενοι που διαθέτουν τις δεξιότητες με τη μεγαλύτερη ζήτηση έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν το πού και πότε θα εργάζονται, αλλά και για ποιον.

Ο Jon Andrews, επικεφαλής του παγκόσμιου τμήματος ανθρώπινου δυναμικού και οργάνωσης της PwC, δήλωσε σχετικά:

«Παρά την αυξανόμενη επιχειρηματική εμπιστοσύνη και τα φιλόδοξα σχέδια προσλήψεων, οι οργανισμοί αντιμετωπίζουν σήμερα περισσότερες δυσκολίες από ποτέ στην εξεύρεση των κατάλληλων ανθρώπων που να διαθέτουν τις κατάλληλες δεξιότητες ώστε να επιτύχουν τα σχέδια ανάπτυξής τους. Η ψηφιακή εποχή έχει μετατρέψει την έλλειψη δεξιοτήτων από μια απλή ανησυχία για τους CEOs σε μια πολύ μεγάλη πρόκληση.

Οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με έναν περίπλοκο και μεταβαλλόμενο κόσμο στον οποίον η τεχνολογία επιφέρει τεράστιες αλλαγές. Χρειάζονται ανθρώπους με ισχυρές δεξιότητες στον τομέα της τεχνολογίας, ανθρώπους ευπροσάρμοστους οι οποίοι να είναι σε θέση να εργαστούν σε διάφορους κλάδους. Είναι ωστόσο δυσεύρετοι, και έχουν ως εκ τούτου την πολυτέλεια να ζητούν περισσότερα χρήματα για τις δεξιότητες που διαθέτουν.

Οι οργανισμοί δεν μπορούν πλέον να ακολουθούν τις μεθόδους προσλήψεων του παρελθόντος. Πρέπει να επεκτείνουν την αναζήτησή τους σε νέες γεωγραφικές περιοχές, σε νέες δεξαμενές ταλέντου. Οι επιχειρήσεις καλούνται ακόμη να αξιοποιήσουν δεδομένα, ώστε να αντιληφθούν ακριβώς ποιες δεξιότητες χρειάζονται και σε ποιους τομείς, για να διαμορφώσουν ανάλογα τις μελλοντικές προσπάθειες προσλήψεων».

ΠΗΓΗ

—————

Πίσω