Πέντε πρωινές συνήθειες για μέγιστη παραγωγικότητα

2015-07-26 14:30

Ορίστε ποιες είναι οι δουλειές που πρέπει να γίνουν. Η αυτοπεποίθηση αυξάνεται, όπως και η αίσθηση ελέγχου.  

1. Μην τρέξετε για να προλάβετε

Ξυπνήστε πριν ξεκινήσει η τρέλα. Μην τσεκάρετε τα μέιλ σας ή οτιδήποτε πρόκειται να επηρεάσει τη συμπεριφορά σας. Οι πιο πολλοί ξυπνάμε όταν τα πράγματα έχουν ήδη ξεκινήσει και πρέπει να τρέξουμε για να προλάβουμε. Τα μέιλ έχουν φτάσει. Είμαστε ήδη πίσω στο πρόγραμμα. Έτσι μοιάζει σαν να μην ολοκληρώνετε τους στόχους σας. Η μέρα ξεκινάει με διάφορες υποχρεώσεις και εσείς αντιδράτε, αντιδράτε και αντιδράτε μέχρι να τελειώσει η μέρα ή όταν είσαστε υπερβολικά εξαντλημένοι για να κάνετε αυτά που έχουν σημασία. Πρέπει να ξυπνάτε πριν ξεκινήσει η τρέλα. Πριν σας αναθέσουν δουλειές. Πριν οι στόχοι γίνουν ανταγωνιστικοί μεταξύ τους. 

2. Αποφασίστε ποια είναι τα τρία πράγματα που είναι πιο σημαντικά σήμερα 

Δεν είναι όλες οι υποχρεώσεις ίσες μεταξύ τους. Διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες, σε «ρηχές» και «βαθιές». Οι «ρηχές» είναι τα μικρά πράγματα, τα μέιλ, οι συναντήσεις, η μεταφορά πληροφορίας. Είναι οι δουλειές που δεν απαιτούν το ταλέντο σας. Οι «βαθιές» είναι απαιτητικές. Έχουν αποτελέσματα με υψηλή αξία και βελτιώνουν τις ικανότητές σας. Το 80% των αποτελεσμάτων έρχεται από το 20% της δουλειάς που ολοκληρώνουμε. Οπότε, επικεντρωθείτε σε αυτό το 20%. Πρέπει να είσαστε πολύ συγκεκριμένοι. Ορίστε ποιες είναι οι δουλειές που πρέπει να γίνουν. Η αυτοπεποίθηση αυξάνεται, όπως και η αίσθηση ελέγχου.   

3. Χρησιμοποιήστε τις «μαγικές ώρες» για τους τρεις βασικούς στόχους

 Όπως δεν είναι όλες οι υποχρεώσεις ίσες, έτσι δεν είναι και όλες οι ώρες της ημέρας. Μέσα στην ημέρα οι ώρες που είναι παραγωγικές είναι μόλις 2-2,5. Αυτές τις ώρες η παραγωγικότητα αυξάνεται κατά 30%. Συνήθως είναι μεταξύ 8 – 10.30 το πρωί. Οι περισσότεροι είμαστε στο καλύτερο σημείο της παραγωγικότητας 2,5 – 4 ώρες μετά το πρωινό ξύπνημα. 

4. Οργανώστε μια πρωινή τελετουργία

 Ένας τρόπος για να καταπολεμήσετε την κωλυσιεργία είναι να δημιουργήσετε μια τελετουργία. Αυτό που είναι δύσκολο είναι το πρώτο βήμα. Αν το εντάξετε σε μια τελετουργία, τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα. Ίσως ένα φλιτζάνι καφέ, ή ένα συγκεκριμένο σημείο στο σπίτι ή στο γραφείο. Μερικές φορές ούτε αυτό βοηθάει. Τότε τι κάνουμε; 

5. Χρησιμοποιήστε τη «θετική κωλυσιεργία». 

Ναι, το σωστό είδος κωλυσιεργίας μπορεί να είναι κάτι θετικό. Συνήθως κάνουμε χίλια διαφορετικά πράγματα για να αποφύγουμε αυτό που μας τρομοκρατεί περισσότερο. Αν πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε αυτό που απεχθάνεστε, μην καταφύγετε στο Facebook. Πείτε στον εαυτό σας ότι είναι OK για τώρα – αρκεί να ασχοληθείτε με αυτό που είναι δεύτερο στη λίστα. Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε οποιαδήποτε απαίσια δουλειά, αρκεί να αποφύγουμε κάποια που μας φαίνεται ακόμη χειρότερη. 

Πηγή

—————

Πίσω