Συμβουλές επιτυχίας: Πώς να ξεκινήσετε τη δική σας επιχείρηση

2015-07-19 22:03

Ξεκινήστε μια νέα επιχείρηση… και αποφύγετε εντελώς την αποτυχία στην αγορά! Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, πρόσφατες έρευνες απέδειξαν ότι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας οδήγησαν περισσότερους νέους στο ρίσκο της δημιουργίας μιας μικρής επιχείρησης. Σταματούν να είναι άνεργοι και γίνονται αφεντικά του εαυτού τους. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε τη δική σας επιχείρηση… με ασφάλεια και επιτυχία!

Κάντε την έρευνα σας… στην αγορά

Στην αρχή, βεβαιωθείτε για το προϊόν ή την υπηρεσία της επιχείρησης. Θυμηθείτε ότι ένα νεοσύστατο π.χ. κατάστημα ρούχων πρέπει να ξεκινήσει σε μια περιοχή που ευδοκιμεί περισσότερο η αγορά ή τα ψώνια. Ωστόσο, αν θέλετε να ανοίξετε ένα βενζινάδικο, πρέπει να προτιμήσετε μια γειτονιά που δεν διαθέτει πολλές επιχειρήσεις του είδους, ώστε να γλιτώσετε τον ανταγωνισμό.

Προσεγγίστε τους πιθανούς επενδυτές

Μην περιμένετε ότι μπορείτε να ξεκινήσετε εύκολα μια επιχείρηση μόνο μέσα από το δικό σας κουμπαρά. Μπορεί να βρεθείτε μπροστά σε επενδυτές που δεν χορηγούν νέες ιδέες ή τράπεζες που δεν δίνουν εύκολα δάνεια. Κάντε σαφές τι ακριβώς χρειάζεστε, πείτε τους πως και πότε θα επιστρέψετε τα χρήματα και κερδίστε την εμπιστοσύνη τους.

Προσέξτε να βρείτε τον κατάλληλο συνεργάτη

Ένας «κακός» συνεργάτης μπορεί να τινάξει τις προσπάθειες σας στον αέρα. Όταν ξεκινήσετε την επιχείρηση, προσπαθήστε να συνεργαστείτε με έναν δικό σας άνθρωπο, συγγενή ή φίλο, ο οποίος θα σας στηρίξει ακόμα και στα δύσκολα. Μπορεί οι σχέσεις σας να μπερδευτούν από παρεξηγήσεις… αλλά το πιο πιθανό είναι να μην σας «κρεμάσουν». Παράλληλα, βρείτε ένα σύμβουλο επιχειρήσεων ή έναν υπάλληλο που θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις.

Διαφημίστε την επιχείρηση… πριν την ξεκινήσετε!

Μην περιμένετε μέχρι τα εγκαίνια της επιχείρησης για να ξεκινήσετε τη διαφήμιση. Κρατήστε ανοιχτό τον κύκλο των γνωριμιών σας και προσπαθήστε από στόμα σε στόμα ή μέσω online διαφημίσεων να προωθήσετε την επιχείρηση σας. Τις πρώτες ημέρες, καλό είναι να προσφέρετε δωρεάν αγαθά σους πελάτες… με πρόφαση τη δοκιμή, κερδίζοντας παράλληλα την εύνοια τους.

 «Καταστρώστε» ένα επιχειρηματικό σχέδιο

Ένα επιχειρηματικό σχέδιο θα σας κάνει να αποφύγετε τις «παγίδες» στην αγορά, όσον αφορά το χρόνο αλλά και το χρήμα. Σίγουρα, μια επιχείρηση αλλιώς ξεκινά και αλλιώς καταλήγει, αλλά ένα επιχειρηματικό σχέδιο αποτελεί το σκαλοπάτι για την επιτυχία. Μπορείτε να ετοιμάσετε ένα τριετές σχέδιο για την επιχείρηση σας, ώστε να παρακολουθήσετε τα αποτελέσματα των ιδεών σας, τα κέρδη και τις υποχρεώσεις σας μέσα σε αυτό το διάστημα.

Μην το βάζετε κάτω στην πρώτη δυσκολία

Για να ανοίξετε μια επιτυχημένη επιχείρηση, ακόμα και μικρή, πρέπει να λατρεύετε βαθιά τη δουλειά σας και να είστε αρκετά δυνατοί… γιατί κάθε αρχή και δύσκολη! Θα χρειαστεί να αφιερώσετε αμέτρητες ώρες στην επιχείρηση, χωρίς να τα παρατάτε στην πρώτη ατυχία. Εκείνοι, που έσφιξαν τα δόντια και συνέχισαν παρά τα εμπόδια, βγήκαν κερδισμένοι στο τέλος.

Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια από ειδικούς

Για να μπορέσετε να κρατηθείτε ζωντανοί μέσα στον ανταγωνισμό της αγοράς, πρέπει να γνωρίζετε ακριβώς τις ικανότητες, αλλά και τις αδυναμίες σας. Μην φοβάστε να ρωτήσετε την άποψη των κοντινών προσώπων σας. Βέβαια, σημαντικό είναι να ζητήσετε βοήθεια ή τις συμβουλές ενός ειδικού. Παράλληλα, απευθυνθείτε σε επαγγελματίες λογιστές για την τήρηση των βιβλίων σας, σε δικηγόρους για τα νομικά ζητήματα και σε άλλους ειδικούς.

Κάντε τα πάντα… για να φαίνεστε επαγγελματίες!

Αν μοιάζετε με έμπειροι επαγγελματίες, θα λάβετε διαφορετική αντιμετώπιση από τους ανταγωνιστές, τους πελάτες ή τους επενδυτές. Αφήστε τους να μάθουν ότι ξεκινάτε μια σοβαρή επιχείρηση, με επαγγελματικές κάρτες, ξεχωριστή γραμμή τηλεφώνου και διεύθυνση email. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξοδέψετε μια περιουσία σε γραφεία ή άλλα έξοδα που δεν οδηγούν σε πωλήσεις, τουλάχιστον στην αρχή!

Κρατήστε με σοβαρότητα τα βιβλία της επιχείρησης

Αν κάνετε εμπόριο με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας, θα χρειαστείτε τη βοήθεια ενός λογιστή και δεν θα μπορείτε να κρατάτε τα λογιστικά βιβλία μόνοι σας. Εάν απασχολείτε υπαλλήλους, θα είστε υπεύθυνοι για την πληρωμή αλλά και την ασφάλεια τους… οπότε πρέπει να είστε τυπικοί απέναντι τους. Θα πρέπει επίσης να κινήστε με βάση τους νόμους και να δίνετε προσοχή στους κανονισμούς ασφάλειας και υγιεινής.

ΠΗΓΗ

—————

Πίσω